Nærbilde av en smarttelefon

Svindel

Svindel kan ramme oss alle. Jo mer du vet om hvordan svindlerne opererer, jo bedre mulighet har du for å beskytte deg selv og andre.

Spørsmål? Kontakt oss

Hvordan beskytte deg mot svindel

Det er viktig å lære om de beste praksisene og sikkerhetstiltakene for å beskytte deg selv, dine verdier og din personlige informasjon mot svindel. Ved å være proaktiv og følge nøye med på dine digitale vaner, kan du redusere risikoen for å bli et offer for svindel og holde deg trygg i den digitale verden. Her er noen nyttige tips som hjelper deg med å bygge en sterk forsvarsmur mot potensielle trusler:

 

1. Vær skeptisk

Det første steget for å beskytte deg mot svindel er å være skeptisk. Ikke tro på alt du leser eller hører, og still spørsmål ved hvorfor noen kontakter deg og hva de ønsker av deg.

 

2. Beskytt din personlige informasjon

Pass på å aldri dele personlig informasjon, som passord eller BankID, med noen. Svindlere kan bruke denne informasjonen til å få tilgang til dine kontoer og stjele pengene dine og identiteten din.

 

3. Sjekk avsenderen nøye

Hvis du mottar en e-post, SMS, eller telefonoppringning fra en ukjent kilde, sjekk avsenderens legitimasjon nøye. Se etter tegn på svindel, som dårlig grammatikk, feilstavinger, og mistenkelige e-postadresser eller telefonnumre.

 

4. Ikke trykk på mistenkelige lenker

Hvis du mottar en melding med en lenke som virker mistenkelig, ikke trykk på den. Lenken kan føre til en falsk nettside som prøver å samle inn dine personlige opplysninger eller installere skadelig programvare på datamaskinen eller mobilenheten din.

 

5. Oppdater datamaskinen og mobilenheten

Sørg for å holde operativsystemet og antivirusprogramvaren på datamaskinen og mobilenheten din oppdatert. Dette vil beskytte deg mot trusler og bidra til å hindre at svindlere får tilgang til dine personlige opplysninger.

 

6. Rapporter mistenkelige hendelser

Hvis du mistenker at du har blitt utsatt for svindel, rapporter det umiddelbart til banken din, politiet, eller andre relevante myndigheter. Jo raskere du rapporterer svindelen, desto større er sjansen for at du kan begrense skaden og forhindre at svindleren lykkes.

 

Vi er her for å hjelpe deg. Har du noen spørsmål eller trenger hjelp, kontakt vårt kundesenter eller din rådgiver.

E-post:
post@nidaros-sparebank.no
Telefon: 72 83 00 00

Åpningstider 09:00 - 15:30, mandag til fredag

 

 

Gode kilder til informasjon om svindel:

BankID.no  
Nettvett.no  
Politiet.no "ID-tyveri og svindel"
HelseNorge.no "Unngå svindel - logg deg inn"
Forbrukertilsynet.no "Avslør nettsvindel"
Forbrukerrådet.no "Svindel"
Telenor.no "Svindel på e-post eller SMS"

Seks vanlige svindelmetoder

Fakturasvindel

Fakturasvindel utnytter vår vilje til å betale regninger, og svindlere sender ofte fakturaer i posten eller via e-post til tusenvis av mennesker i håp om at noen betaler for å unngå problemer. Disse fakturaene er ofte for tjenester eller produkter du ikke kjenner til og er egentlig "tilbud" som ser ut som fakturaer for noe du allerede har kjøpt. Ved å betale denne fakturaen kan du også inngå et medlemskap og motta lignende fakturaer i fremtiden.

Investeringsbedrageri

Dette bedrageriet innebærer at svindlere presenterer en "unik" investeringsmulighet med høy avkastning. Du blir ledet til en eller flere nettsider som ser troverdige ut og gir ytterligere informasjon om denne "unike muligheten". Målet er å få deg til å sende penger for å "investere". Noen ganger er tidsfristen kort, og du tvinges til å ta en rask avgjørelse, mens andre ganger bygger svindleren tillit over tid for å overbevise deg om at investeringen er sikker.

"Olga-svindel"

Denne formen for svindel involverer at svindlere ringer eldre kvinner med navn som var populære for 70-80 år siden, som Olga, Ragnhild, Gerd, Anne og Sigrid. Svindlerne hevder at du har et forbrukslån som skal utbetales, og at du må kontakte banken raskt for å forhindre dette. De tilbyr seg å sette deg over til banken din, men i realiteten er det en annen svindler som får deg til å oppgi påloggingsinformasjonen og BankID-en din.

Direktemeldingssvindel

Direktemeldingssvindel foregår ofte på sosiale medier, hvor svindlere utgir seg for å være en kjent venn eller familiemedlem. De kan be om penger, hevde at de er i en nødssituasjon, eller sende deg lenker til falske nettsider som prøver å stjele dine personopplysninger.

Svindel relatert til skattemeldingen

Hvert år advarer Skatteetaten mot svindel i form av e-poster som utgir seg for å være sendt av dem. Disse e-postene sendes gjerne rundt samme tid som skattemeldingen eller senere på året når folk får igjen på skatten. E-postene lokker med at mottakeren har fått igjen på skatten og må besøke en lenke i e-posten for å få utbetalingen.

Kjærlighetssvindel

Kjærlighetssvindel skjer når svindlere oppretter falske profiler på datingsider eller sosiale medier for å etablere en emosjonell forbindelse med ofrene. Etter å ha bygget tillit over tid, ber de om penger eller personopplysninger, ofte med en falsk historie om en krise eller nødssituasjon.

Andre vanlige svindelmetoder

Svindel blir stadig mer avansert og utbredt, spesielt på nettet. Det er viktig å være på vakt og følge forholdsregler for å beskytte deg selv og pengene dine. Vær skeptisk, beskytt personopplysningene dine, og rapporter mistenkelige hendelser til relevante myndigheter. Ved å holde deg informert og handle ansvarlig, kan du redusere risikoen for å bli et offer for svindel.

 

 Phishing

Phishing er en type svindel hvor svindlere sender e-poster, SMS-er, eller andre meldinger som ser ut som om de kommer fra en legitim kilde, for å lure deg til å oppgi personopplysninger, som passord eller kredittkortinformasjon.

 

● Svindel relatert til levering i Posten/PostNord

Mange er usikre på hvordan porto og toll håndteres i forbindelse med netthandel eller import av varer fra utlandet. Svindlere utnytter denne forvirringen ved å sende falske meldinger, enten via e-post eller SMS, som utgir seg for å være fra post- og logistikkselskaper som Posten eller PostNord. Meldingene informerer vanligvis om at du har en pakke på vei, men at den er holdt tilbake inntil du betaler utestående porto eller avgifter. Betalingen må gjøres på en nettside som er lenket til fra meldingen. Gjennom dette svindlerne lurer de ofrene til å betale unødvendige gebyrer eller avsløre bankkortinformasjonen deres.

 

● Svindel via telefonsamtale eller SMS

Vi kjenner til flere former for svindel der svindlerne ringer deg eller sender tekstmeldinger for å få tilgang til din datamaskin og/eller få opplyst personopplysninger eller betalingsinformasjon. Det er flere former for slik svindel, der svindlerne kan utgi seg for å være fra banken, en eller annen form for kundeservice eller en supporttjeneste som sier det er noe feil med din datamaskin. Noen ganger kan de også benytte «norske numre» og kan ofte fremstå som svært troverdige.

Bankkort

Har kortet ditt blitt misbrukt?

Har du mistet kortet eller tror andre kan ha fått tak i koden? Logg inn i nettbanken eller kontakt banken for å sperre kortet ditt raskest mulig. Er uhellet allerede ute og det er blitt trukket ukjente transaksjoner fra kontoen din - anmeld og send inn din reklamasjon.

Kort-reklamasjon

Dersom ditt VISA kort er misbrukt har du en reklamasjonsrett i henhold til punkt 16. i din avtale om betalingskort. Du kan reklamere på transaksjoner fra fysiske forretninger, minibanker eller nettbutikker. Årsaken til reklamasjonen kan for eksempel være at varen ikke er levert, at din konto er belastet to ganger, at varen ikke er som beskrevet eller at noen har misbrukt kortet ditt.

 

Huskeliste for kort-reklamasjon:

  • Politianmeldelse
  • Oversikt over transaksjoner det gjelder
  • Eventuelle kvitteringer

Send inn din reklamasjon her

Mistenker du at du er utsatt for svindel?

Da bør du kontakte oss snarest! Ring oss på telefon 72 83 00 00 eller send oss en e-post.