Velkommen til gards: Arve Haugum og Bina Mari Haugum

 

Trygghet til å følge drømmen

Bina Mari og Arve skjønte ikke hvor mye arbeid som lå foran dem, da de bestemte seg for å pusse opp låven og starte egen bedrift. Heldigvis kommer man langt med ståpåvilje, tålmodighet og gode råd fra banken.


– Arve skulle ikke flytte til Klæbu og ikke flytte på gård. Men etter et halvår hadde han kjørt opp til traktor, og etter et år ble han leder i bondelaget, sier Bina Mari Haugum.

 

Bina Mari og Arve står på tunet. Det er skyfri himmel og gnistrende solskinn, og Haugum Gård i Klæbu viser seg fra sin aller beste side.

 

Haugum Gård siden 1837: Låven ligger sentralt i Klæbu, bare 300 meter unna Klæbu Kirke.

 

– Låven restaurerte vi i 2017, samtidig som vi fikk han her, sier Bina Mari og rufser i håret til mellomstemann, Kristian (6).

 

Siden Bina Mari og mannen Arve tok over gården i 2013, har mye skjedd. Arve har forkastet sin indre bygutt. Bina Mari har sagt opp jobben. Og paret har pusset opp det meste på gården og forvandlet både låven og ei gammel smie til populære selskapslokaler. Nå bor de på jobben.

 

– Egentlig er jeg sykepleier, men det er full fart her. Det er bedrifter i ukedagene og bryllup, samt andre selskap, i helgene. Vi klarte ikke gjøre alt – med to jobber, tre unger og dette på si. Det gikk bare ikke.

 

Familien Haugum: Bina Mari, Arve, Petter, Kristian og Mari.

 

Møtt med et smil

– Det har vært veldig fint å ha banken der om vi trenger råd eller backup. Det er stor forskjell på å starte et AS og sette alt utenfor hjemmet sitt, slik at privaten er en egen økonomi. Vi låner jo på gården som vi bor på, for å bygge en bedrift. Om bedriften skjærer seg, får vi svi for det privat. Da er det magisk å ha en bank som har trua på oss og gir oss råd, sier Arve idet han viser vei inn i låven.

 

Godt utstyrt: Låven er utstyrt med eget kjøkken med en delikat og tidløs stil.

 

Innenfor døra går vi forbi et bord dekket til randen med champagneglass. Velkomstdrinker. Låven begynner å bli klar for helgas bryllupsfest. Paret viser vei opp trappa.

 
– Du blir alltid møtt med et smil i Nidaros Sparebank, og du får god hjelp. De er jo så faglig dyktige også, på sine områder. Det er gull å ha dem, sier Bina Mari.

 

Paret blir stående og skue utover selskapslokalet som de har restaurert selv.

 
– Det er et personlig forhold. Vi kan gå inn i banken og de vet hvem vi er, og de fleste kan svare på det vi trenger hjelp til. Det er ikke snakk om å ringe et ukjent nummer og snakke med en eller annen chatbot, sier Arve.

 
– Og så har de vært der fra starten. Det har vært et samarbeid med dem hele veien, fra starten til der vi er i dag. De kjenner oss veldig godt, sier Bina Mari.

 

Mor og sønn: Bina Mari og mellomstemann, Kristian (6).

 

En livsstil

– Vi hadde jo ikke peiling på hva vi bega oss ut på, slår Bina Mari fast.

Hun forteller mens hun danderer stettglass utover et av langbordene.

 

– Det har vært sinnssykt krevende bygningsmessig. Men på den annen side – sikkert på grunn av at banken er der – så føles det kjempeenkelt å drive en bedrift. Det føles lett å få det til å gå rundt. Det handler jo om at vi liker det også. Vi var her til klokka tolv i går kveld og holdt på, men man tenker ikke at det er arbeid, sier Arve.

 

Han plasserer også glass utover bordet, riktignok med mindre stødig hånd. Det er kona som vanligvis har ansvaret for å dekorere, innrømmer han.

 

Klart til bryllup: Arve viser frem selskapslokalet i Låven som er pyntet klart for helgas bryllupsfest.

 

– Vi hadde jo bare 6 dager ferie i sommer. Det er blitt en livsstil, sier Bina Mari.

 

Hun tar et steg tilbake, setter hendene i siden og betrakter langbordet med et analytisk blikk. Nå kan bryllupsfesten bare begynne.

 
– Ja, vi bor her og jobber her. Man føler at man er litt på jobb hele tida. Men jeg ville ikke byttet det mot noe, sier Arve.

 

Les mer om Haugum Gård på deres hjemmeside: haugumgaard.no

 

Bli kunde i Nidaros Sparebank du også

Det handler om å gjøre store og små drømmer til virkelighet. Nidaros Sparebank skaper muligheter; vi kjenner lokalsamfunnet i Trondheim og har korte beslutningsveier. Sammen finner vi gode løsninger.

Bli kunde i Nidaros Sparebank

Ønsker du at vi tar kontakt med deg?

Hos Nidaros Sparebank møter du ekte mennesker som ser deg og dine behov. Vi har lyst til å bli kjent med deg, slik at vi kan gi raskere svar og klokere råd. Fyll ut skjemaet og vi tar kontakt med deg innen kort tid.